le bump

Du behöver per glas:
1/2 lime
4 hallon
3-4 myntablad
ljust muscovadosocker efter smak
15 ml hallonvodka
granatäppeljuice, t. ex. kiviks
Gör så här:
Dela limehalvan i fyra bitar. Lägg i dem, tillsammans med socker, hallon, vodka och sönderrivna myntablad i ett glas (förslagsvis tumbler). Muddla. Lägg i krossad is eller isbitar. Fyll på med juicen och rör om. Klart!
tomat- och mozzarellasallad

Du behöver:
ca 15 körsbärstomater
1 mozzarella (125 g)
1/3 gul lök
färsk basilika
olivolja
flingsalt
vitpeppar
Gör så här:
Skär upp tomaterna, löken och osten i små bitar. ringla över olja. Riv sönder basilikabladen och strö dem över salladen tillsammans med salt och peppar. Dekorera med basilika.
snabba croissanter

Du behöver:
färdig fryst smördeg
1 uppvispat ägg
Gör så här:
Ta fram smördegen och låt den tina lite. Kavla ut, inte för tunnt, och dela den i trianglar. Varje triangel ska rullas från den tjocka sidan ut mot spetsen. Böj in kanterna lite och lägg på en plåt. Pensla croissanterna med ägget och ställ in i ugnen på 200 grader. Beroende på hur stora de är kommer det att ta olika lång tid, så börja ha koll efter ca 10 minuter. De ska vara ljusbruna när de är färdiga. Servera direkt.
morning mimosa

4 glas
Du behöver:
3-4 apelsiner
valfri äppelcider
Gör så här:
Pressa apelsinjuice själv! Ska man göra mimosas kan man lika gärna göra dem riktigt. Se till att juicen är kall när den hälls upp. Servera i champagneglas och toppa med nåon centimeter cider. Det ska vara tillräckligt mycket för att ge den där bubbliga, lyxiga smaken men inte så att den tar över. Perfekt till lyxbrunchen!
tunnbrödswraps med lax

9 st små wraps
Du behöver:
3 st tunnbröd, gärna fullkorn
6-9 skivor kallrökt lax
2 avocador
6 blad isbergssallad
cream cheese
salt efter smak
Gör så här:
Skiva avocadon och skölj salladen i kallt vatten. Bre alla tunnbröden med cream cheese, lägg på 2-3 skivor lax, avocado och två salladsblad. Salta lite på avocadon. Rulla ihop och skär varje rulle på snedden i tre delar.
melon med lufttorkad skinka

8 bitar
Du behöver:
1/2 honungsmelon
4 skivor lufttorkad skinka
olivolja
svartpeppar
Gör så här:
Dela melonhalvan i fyra båtar och halvera dem sedan på mitten. Skala dem. Ta cirka en halv skinkskiva till varje melonbit och trä den ett varv runt. När alla bitar är färdiga, ringla över olivolja och svartpeppar.
smoothieshot #1

ca 8 shots
Du behöver:
1 apelsin
1 citron
1 dl ananasjuice
Gör så här:
Pressa saften ur citrusfrukterna och blanda i ananasjuicen. Man blir garanterat väckt på morgonen efter en shot!
club sandwich
Vad sägs om att lyxa till den tråkiga frukostmackan? Det är inte så svårt, kräver bara lite mer tid och är såå mycket bättre! Den här club sandwichen är utan kyckling, men vill du ha det på också går det lika bra.
2 mackor
Du behöver:
4 skivor fransbröd
1/2 gurka
1 tomat
1 avocado
1 paket bacon
2 ägg
roccula efter smak
olivolja
Dressing
1 äggula
1 tsk senap
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 nypa salt
svartpeppar efter smak
Potatisklyftor
6 små mjöliga potatisar
rapsolja
flingsalt
Gör så här:
Börja med att skala och skära potatisen i klyftor. Lägg dem i en kastrull med vatten precis så att det täcker. Koka tills de blir mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnssäker form. Ringla över olja och sätt in i ugnen på varmluft i 200 grader. Här kan de stå medan mackorna förbereds.
Fortsätt med dressingen. vispa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Skär alla grönsakerna. Stek brödskivor, ägg och bacon. Sen är det bara att bygga ihop mackorna! Ringla över dressingen på toppen, servera med klyftpotatisen och toppa med flingsalt.
smoothie #2

Du behöver:
1 banan
1 bit färsk ingefära
äppeljuice efter smak
malen kardemumma efter smak
Gör så här:
Kör bananen med ingefäran först så att den krossas och fördelas ordentligt. Häll på äppeljuice, gärna med fruktkött, och kardemumma. Mixa igen och häll upp. Strö lite kardemumma på toppen. Klart!
citronpaj

Du behöver:
Pajskal
100 g smör
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
Fyllning
3 äggulor
1 ägg
125 g smör
2 dl strösocker
3 tvättade citroner
Gör så här:
Börja med pajskalet. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda under tiden de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget och smöret och rör ihop till en deg. Tryck ut den i en form (24 cm), tänk på att trycka ut den långt upp på kanterna då den halkar ner lite. Ställ i kylen i ungefär 30 minuter.
Under tiden pajskalet står i kylen, riv skal och pressa saften ur alla citronerna. Vispa ihop dem med äggulorna och ägget, inte mycket utan bara så att det går ihop. Ställ åt sidan. Smält smöret och tillsätt sockret. Sänk temperaturen och häll i äggblandningen. Vispa ihop den och höj sakta temperaturen under omrörning så att smeten tjocknar men var försiktig! Äggen stelnar lätt och då blir det äggröra! Rör hela tiden och höj inte temperaturen för mycket. Sila sedan ner den i en skål och låt svalna lite.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut pajskalet ur kylen, nagga med en gaffel och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna lite innan citronkrämen hälls på. Låt hela pajen svalna ca 30 minuter i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåpet i några timmar, gärna över natten så att den hinner stelna helt. Dekorera med bär och servera med grädde.
grundrecept matpaj

Pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning
3 ägg
3 dl vätska (t ex. creme fraiche, grädde, mjölk..)
Valfri fyllning, t ex. ost och grönsaker
Gör så här:
Börja med pajskalet. Lägg alla ingredienser direkt i pajformen och nyp ihop. Platta ut i formen. Istället för att hålla på med folie för att kanterna inte ska halka ner i ugnen - tryck upp degen extra långt upp på kanterna så gör det inget om den halkar ner lite. Nagga med en gaffel och förvärm i ugnen i ungefär 10-15 minuter på 200 grader.
Under tiden som pajskalet är i ugnen, vispa ihop äggen med vätskan och salt och peppar. Förbered valfri fyllning. Ta ut pajskalet och lägg i fyllning, häll till sist på äggblandningen. Ställ tillbaka i ugnen i ca 40 minuter.
coming up: pidagen meny
smoothie #1

Ingredienser:
1 näve frysta jordgubbar
1 näve frysta hallon
1 banan
apelsinjuice efter smak
Gör så här:
Jag använder en mixerstav så jag brukar köra de frysta bären tillsammans med apelsinjuice i mikron 30 sekunder. Då blir de enklare att krossa. Lägg i bananen i bitar och mixa till en slät smoothie. Klart på en minut!
små knäckemackor med cream cheese och paprika

Du behöver:
knäckebröd
naturell cream cheese
röd paprika
Gör så här:
Bryt knäckebrödet i små munsbitar, bre rikligt med cream cheese och lägg på två paprikabitar. Klart!
fruktsallad med vispad äggvita

ca 6 små glas
Du behöver:
Fruktsallad
1 blodapelsin
1 banan
1 äpple
1 näve fryst mango i bitar
1/2 lime
Äggvita
2 äggvitor
4 msk socker
Gör så här:
Skär upp frukten och pressa över limen. Lägg över i glas.
Vispa upp äggvitorna med en elvisp och tillsätt sockret en matsked i taget. När den är tillräckligt fluffig, skeda den över fruktsalladen. Dekorera med ett myntablad om du har och ställ fram dem. Servera dem efter en stund så att mangon har hunnit tina.
amerikanska pannkakor med blåbärssirap

ca 13 stycken
Du behöver:
Pannkakor
4 3/4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk strösocker
1 dl mjölk
1 1/4 dl filmjölk
3 ägg
50 g osaltat smör, smält
Blåbärssirap
blåbär, gärna frysta
lönnsirap
Gör så här:
Släng några nävar blåbär i en tjockbottnad kastrull och täck dem med lönnsirap. Sätt på plattan på fullt ös och låt koka tills sirapen är alldeles blå. Ta av från plattan, häll upp i passande kärl och ställ på bordet att svalna lite.
Sikta ner alla torra ingredienser till pannkakorna i en skål. Häll mjölk, filmjölk, ägg och det avsvalnade smöret i en annan skål och blanda med en ballongvisp. Vänd i de torra ingredienserna och vispa försiktigt till en tjock smet. Vispa inte mer än nödvändigt. Det ska bli en tjock smet, det gör inget om den inte är helt slät. Stek pannkakorna i lite smör på medelvärme och servera genast med sirapen.
körsbärstomater med fetaost

körsbärstomater
riktig fetaost
ev. rödlök
olivolja
basilika
flingsalt
Gör så här:
Dela tomaterna på mitten och salta dem lite, finhacka rödlöken och blanda. Smula över fetaosten med fingrarna. Det får gärna vara lite klumpar här och var. Ringla över rikligt med olivolja så att osten suger åt sig och toppa med ett fint basilikablad.
coming up: Gossip Girl-brunch
ur Gossip Girl
Nummer ett
Och kom igen, alla älskar ju brunch!
Uppdatering: Till att börja med vill jag få ordning på bloggen, skapa kategorier, tänka ut upplägg och så vidare, så några läsare kommer jag inte försöka ragga än på ett tag. De som trots det skulle hitta hit - jag välkomnar er med öppna armar. Ha lite tålamod bara så ska ni se att detta kommer bli något bra!