frökuse med lufttorkad skinka, mozzarella och tomat

Lyxig frukost på ett kick med italiensk känsla. Var försiktig med saltet då skinkan smakar ganska mycket! Lägg gärna på ett eller några basilikablad så är mackan komplett!



Du behöver:
1 frökuse (2 halvor)
2 plommontomater
2 skivor lufttorkad skinka
4 skivor mozzarella
olivolja
salt och vitpeppar

Gör så här:
Ringla olivolja över halvorna, lägg på skinka, skivad tomat och mozzarella. Strö över salt och peppar.

oliver med marinerad vitlök

Ett enkelt drinktilltugg som bara är att ta fram och lägga ihop. Vitlöken är alldeles mild och god, så det finns ingen risk för att det ska bli för starkt. Glöm inte att ställa fram en skål till gamla tandpetare och olivkärnor!



Du behöver:
1 burk valfria oliver
ca 1/2 burk örtmarinerade, skivade vitlöksklyftor

Gör så här:
Börja någon timme innan servering. Ta fram ingredienserna och lägg dem i en skål. Rör om så att alla oliver täcks av vitlök och olja. Stick i tandpetare och låt dem stå till servering.

triple R

Röda bär, rabarber och rosévin ger smak och namn åt denna fantastiskt somriga och läskande drink. Måste provas!



Du behöver:
1 del rosévin
1 del cider (gärna med någon bärsmak)
1 skvätt apelsinjuice
1 skvätt drinkmix rabarber/lime
frysta bär (här: jordgubbar, björnbär, hallon)
is

Gör så här:
Häll alla frysta bär tillsammans med drinkmix, apelsinjuice och vin i en bringare. Ställ i kylskåpet i ett par timmar så att bären tinar. Precis innan servering, släng i is, häll på cidern och blanda allt. Servera i solskenet!

risotto med tomater och basilika

Nyckeln till en riktigt bra, krämig risotto är tålamod. All vätska ska hinna gå in utan att man höjer temperaturen för mycket och kokar för våldsamt. På låg värme blir riset mjukt.


4-5 portioner

Du behöver:
8 dl vatten
1 buljongtärning
3 dl vitt vin
1 hackad gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
4 dl avorioris
2 dl riven parmesanost
200-300 g körsbärstomater, halverade
färsk basilika
olivolja
salt och peppar
grön sparris
smör

Gör så här:
Koka upp vatten och lägg i buljongtärningen. Stek ris, lök och vitlök i oljan i ett par minuter utan att det tar färg. Häll på vinet och lite av biljongen och låt koka på låg värme tills värstan gått in. Tillsätt resten lite i taget under omrörning. När det börjar bli färdigt, häll i osten och låt den smälta. Stek samtidigt sparrisen i smör i en separat stekpanna. Salta och peppra. Vänd ner tomater och färsk basilika i risotton efter smak. Salta och peppra. Ringla till sist över lite olivolja och servera direkt.

sötkryddiga rostade nötter

Perfekta som drinktilltugg är de här nötterna med sötma, sälta och hetta på samma gång. Receptet är verkligen efter smak och vad man vill ha mycket av bestämmer man själv. Glöm inte att smaka innan de körs in i ugnen!




Du behöver:
blandade nötter (här: cashew, valnötter, mandlar, pumpafrön)
flytande honung
malen koriander
spiskummin
cayennpeppar
flingsalt

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda allt i en bunke och se till att alla nötter är täckta av honung och kryddor. Sprid ut på en plåt och ställ in i ugnen i 10-15 minuter. Var försiktig, de blir lätt brända! Ta ut ur ugnen, låt svalna lite och dela på dem med en gaffel. Servera.

smoothie #4

Det finns hur många sätt som helst att variera en smoothie. Här är dagens.



Du behöver:
fryst mango
frysta jordgubbar
apelsinjuice

Gör så här:
Släng i alla ingredienser i ett glas och värm i mikron i en minut. Låt värmen jämna ut sig någon minut och kör sedan till smoothie med mixerstav.

frökuse med feta och avocado

Sältan i fetaosten tillsammans med syra och avocado går perfekt ihop på en lyxmacka. Se bara till att avocadon är perfekt mogen, det gör mycket av smaken!


Du behöver:
1 frökuse (2 halvor)
1 avocado
2 bitar fetaost
vitpeppar
några droppar citron
crema di balsamico

Gör så här:
Mosa osten med en gaffel, krydda eventuellt med peppar och bre på brödhalvorna. Halvera och skiva avocadon. Droppa citronsaft och ringla över lite crema di balsamico. Servera genast så att avocadon inte hinner bli brun.

RSS 2.0