world's best cheesecake

Det är många som går runt och tror att cheesecake är något avancerat - det är det inte. Visst, det ser ut som många ingredienser på listan, men det är bara att röra ihop. Man får förstås ha lite is i magen när man tar ut den ur ugnen och den är alldeles rinnig - och lita på att den faktiskt stelnar. Detta receptet var från böjan Leilas, men med lite ändringar här och där (framför allt vid tillagningen) har den blivit värd sitt namn. Tvivlar ni? Prova så får ni se.



Du behöver:
Botten
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning
400 g cream cheese
1,5 dl kesella (10%)
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vispgrädde
160 g vit choklad
1 lime
några nävar frysta bär, exempelvis blåbär och hallon

Gör så här:
Börja med botten. Smält smöret, krossa kexen och rör ihop. Tryck ut i en 24 cm form och grädda på 175 grader i 10 minuter.

Smält chokladen på låg temperatur eller i vattenbad. Vispa ihop cream cheese med kesella, tillsätt socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Knäck i ett ägg i taget och blanda försiktigt i grädden. Blanda i chokladen. Pressa till sist ut saften från limen och häll i. Smeta ut i formen och häll på bären. Grädda i mitten av ugnen, fortfarande på 175 grader, inte mer än 40 minuter.

Det som gör den här cheesecaken så god är att man tar ut den ur ugnen när den fortfarande är väldigt lös - det är bara kanterna som hunnit sätta sig. Låt den svalna i rumstemperatur något och sedan in i kylskåpet tills den stelnat helt, detta tar några timmar.

små knäckemackor med ost och honung

Perfekt om man vill ha med något nyttigare på brunchen. Kombinationen ost och honung känns lyxig.


Du behöver:

knäckebröd
ost, exempelvis gorgonzola eller chevré
flytande honung

Gör så här:
Bryt knäckebrödet i små munsbitar, bre på ost och ringla över honung. Klart!

smoothie #3

Det finns hur många sätt som helst att variera en smoothie. Här är dagens.



Du behöver:
fryst mango
frysta hallon
apelsinjuice
vaniljyoghurt
psylliumfrön

Gör så här:
Låt de frysta ingredienserna tina lite, exempelvis genom att värma dem tillsammans med apelsinjuicen i mikron. Mixa alla ingredienser.

chokladtryffel med lime och passion

De här tunga, men ändå fräscha tryfflarna gör garanterat succé! Värmen från händerna gör att de smälter ganska snabbt så för att slippa alltför mycket kladd när tryfflarna rullas, forma dem först till små ägg med två skedar, kyl en stund till och rulla sedan med händerna i kakaon.



Du behöver:
200 g mörk choklad
2 passionsfrukter
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk honung
25 g smör
1/2 lime
kakao att rulla i

Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och gröp ur passionsfrukterna. Alla ingredienser utom lime läggs i en gryta och hettas försiktigt upp på låg temperatur. Rör om då och då. Ta av från plattan och tillsätt lime efter smak. Låt svalna lite i rumstemperatur och sedan i kylen tills den är fast. Detta tar några timmar. Forma till små bollar och rulla i kakao. Förvara i kylen.

snabb marängtårta

Det är okej att köpa marängbottnar färdiga. På så vis går tårtan på ett kick och man kan lägga ner tiden på annat. Tänk på, att om hallonen är frysta bör tårtan serveras så fort som möjligt innan de färgar av sig på grädden.



Du behöver:
2 färdiga marängbottnar
3-4 dl grädde
1-2 dl lemon curd
hallon
daim

Gör så här:
Vispa grädden och dela sen upp den i två skålar. Den ena blandas med lemon curd och bres ut på den första marängbotten. Lägg på den andra ovanpå och tryck till lite. Bre ut resten av grädden. Strö på hallonen och krossad daim.

lyxig Gossip Girl-brunch



På menyn:





RSS 2.0