le bump

Den här drinken kom till av en olyckshändelse - det skulle bli en mojito men det fanns ingen club soda. Den är döpt efter vad som troligen kommer bli 2012 års sommarplåga "Lebump" med Yolanda Be Cool och Crystal Waters. Däremot blir den här drinken garanterat ingen plåga och kommer troligen drickas ett par gånger i sommar!



Du behöver per glas:
1/2 lime
4 hallon
3-4 myntablad
ljust muscovadosocker efter smak
15 ml hallonvodka
granatäppeljuice, t. ex. kiviks

Gör så här:
Dela limehalvan i fyra bitar. Lägg i dem, tillsammans med socker, hallon, vodka och sönderrivna myntablad i ett glas (förslagsvis tumbler). Muddla. Lägg i krossad is eller isbitar. Fyll på med juicen och rör om. Klart!

tomat- och mozzarellasallad

Den här salladen finns alltid med på brunchbordet. Det är en sallad som tål att stå framme ett tag - osten får mer smak om den är rumstempererad.



Du behöver:
ca 15 körsbärstomater
1 mozzarella (125 g)
1/3 gul lök
färsk basilika
olivolja
flingsalt
vitpeppar

Gör så här:
Skär upp tomaterna, löken och osten i små bitar. ringla över olja. Riv sönder basilikabladen och strö dem över salladen tillsammans med salt och peppar. Dekorera med basilika.

snabba croissanter

Det är okej att ta en liten genväg, speciellt på morgonen. Färdig smördeg är då perfekt att ha i frysen just till sådana tillfällen!



Du behöver:
färdig fryst smördeg
1 uppvispat ägg

Gör så här:
Ta fram smördegen och låt den tina lite. Kavla ut, inte för tunnt, och dela den i trianglar. Varje triangel ska rullas från den tjocka sidan ut mot spetsen. Böj in kanterna lite och lägg på en plåt. Pensla croissanterna med ägget och ställ in i ugnen på 200 grader. Beroende på hur stora de är kommer det att ta olika lång tid, så börja ha koll efter ca 10 minuter. De ska vara ljusbruna när de är färdiga. Servera direkt.

morning mimosa

Mimosas görs vanligtvis på apelsinjuice och champagne, men dricker man den på morgonen kan det vara gott med en lite snällare variant.


4 glas

Du behöver:
3-4 apelsiner
valfri äppelcider

Gör så här:

Pressa apelsinjuice själv! Ska man göra mimosas kan man lika gärna göra dem riktigt. Se till att juicen är kall när den hälls upp. Servera i champagneglas och toppa med nåon centimeter cider. Det ska vara tillräckligt mycket för att ge den där bubbliga, lyxiga smaken men inte så att den tar över. Perfekt till lyxbrunchen!

tunnbrödswraps med lax

Wraps är den perfekta lunchmaten! Det är både gott och snyggt. Wrapsen går också att variera hur som helst. Idag blev det med lax, cream cheese och avocado.


9 st små wraps

Du behöver:
3 st tunnbröd, gärna fullkorn
6-9 skivor kallrökt lax
2 avocador
6 blad isbergssallad
cream cheese
salt efter smak

Gör så här:
Skiva avocadon och skölj salladen i kallt vatten. Bre alla tunnbröden med cream cheese, lägg på 2-3 skivor lax, avocado och två salladsblad. Salta lite på avocadon. Rulla ihop och skär varje rulle på snedden i tre delar.

melon med lufttorkad skinka

Melon och lufttorkad skinka är en klassisk kombination och perfekt både som brunch och på vanlig buffé. Hoppa inte över oljan om du tycker det blir kladdigt. Den och pepparn gör så stor skillnad i smaken!


8 bitar

Du behöver:
1/2 honungsmelon
4 skivor lufttorkad skinka
olivolja
svartpeppar

Gör så här:
Dela melonhalvan i fyra båtar och halvera dem sedan på mitten. Skala dem. Ta cirka en halv skinkskiva till varje melonbit och trä den ett varv runt. När alla bitar är färdiga, ringla över olivolja och svartpeppar.

smoothieshot #1

Det finns hur många sätt som helst att variera en smoothie. Här är dagens.


ca 8 shots

Du behöver:
1 apelsin
1 citron
1 dl ananasjuice

Gör så här:
Pressa saften ur citrusfrukterna och blanda i ananasjuicen. Man blir garanterat väckt på morgonen efter en shot!

club sandwich

Vad sägs om att lyxa till den tråkiga frukostmackan? Det är inte så svårt, kräver bara lite mer tid och är såå mycket bättre! Den här club sandwichen är utan kyckling, men vill du ha det på också går det lika bra.


2 mackor

Du behöver:
4 skivor fransbröd
1/2 gurka
1 tomat
1 avocado
1 paket bacon
2 ägg
roccula efter smak
olivolja

Dressing
1 äggula
1 tsk senap
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 nypa salt
svartpeppar efter smak

Potatisklyftor
6 små mjöliga potatisar
rapsolja
flingsalt

Gör så här:
Börja med att skala och skära potatisen i klyftor. Lägg dem i en kastrull med vatten precis så att det täcker. Koka tills de blir mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnssäker form. Ringla över olja och sätt in i ugnen på varmluft i 200 grader. Här kan de stå medan mackorna förbereds.

Fortsätt med dressingen. vispa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Skär alla grönsakerna. Stek brödskivor, ägg och bacon. Sen är det bara att bygga ihop mackorna! Ringla över dressingen på toppen, servera med klyftpotatisen och toppa med flingsalt.


smoothie #2

Det finns hur många sätt som helst att variera en smoothie. Här är dagens.



Du behöver:
1 banan
1 bit färsk ingefära
äppeljuice efter smak
malen kardemumma efter smak

Gör så här:
Kör bananen med ingefäran först så att den krossas och fördelas ordentligt. Häll på äppeljuice, gärna med fruktkött, och kardemumma. Mixa igen och häll upp. Strö lite kardemumma på toppen. Klart!

citronpaj

Den här pajen är så frisk och god! Den krämiga, syrliga pajen passar utmärkt till vispad grädde. Dagen till ära är pajen på bilden dekorerad med ett pi-tecken av björnbär. Receptet hittade jag på coops hemsida.



Du behöver:
Pajskal
100 g smör
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker

Fyllning
3 äggulor
1 ägg
125 g smör
2 dl strösocker
3 tvättade citroner

Gör så här:
Börja med pajskalet. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda under tiden de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget och smöret och rör ihop till en deg. Tryck ut den i en form (24 cm), tänk på att trycka ut den långt upp på kanterna då den halkar ner lite. Ställ i kylen i ungefär 30 minuter.

Under tiden pajskalet står i kylen, riv skal och pressa saften ur alla citronerna. Vispa ihop dem med äggulorna och ägget, inte mycket utan bara så att det går ihop. Ställ åt sidan. Smält smöret och tillsätt sockret. Sänk temperaturen och häll i äggblandningen. Vispa ihop den och höj sakta temperaturen under omrörning så att smeten tjocknar men var försiktig! Äggen stelnar lätt och då blir det äggröra! Rör hela tiden och höj inte temperaturen för mycket. Sila sedan ner den i en skål och låt svalna lite.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut pajskalet ur kylen, nagga med en gaffel och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna lite innan citronkrämen hälls på. Låt hela pajen svalna ca 30 minuter i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåpet i några timmar, gärna över natten så att den hinner stelna helt. Dekorera med bär och servera med grädde.

grundrecept matpaj

Pajer är tacksamma att göra. Det är bara att fylla dem med vad man har hemma! På bilden syns pi-pajen från igår, med fryst spenat, rödlök, fetaost och paprika. Ta så mycket grönsaker att skalet fylls. Extra gott blir det om man har i mycket ost i fyllningen.



Du behöver:
Pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning
3 ägg
3 dl vätska (t ex. creme fraiche, grädde, mjölk..)
Valfri fyllning, t ex. ost och grönsaker

Gör så här:
Börja med pajskalet. Lägg alla ingredienser direkt i pajformen och nyp ihop. Platta ut i formen. Istället för att hålla på med folie för att kanterna inte ska halka ner i ugnen - tryck upp degen extra långt upp på kanterna så gör det inget om den halkar ner lite. Nagga med en gaffel och förvärm i ugnen i ungefär 10-15 minuter på 200 grader.

Under tiden som pajskalet är i ugnen, vispa ihop äggen med vätskan och salt och peppar. Förbered valfri fyllning. Ta ut pajskalet och lägg i fyllning, häll till sist på äggblandningen. Ställ tillbaka i ugnen i ca 40 minuter.

coming up: pidagen meny

Idag är det den fjortonde mars - pidagen! Det blir definitivt paj på menyn idag, kanske till och med en matpaj och en till efterrätt! Tittar för tillfället igenom recept och letar inspiration, vi får se vad det blir...

smoothie #1

Det finns hur många sätt som helst att variera en smoothie. Här är dagens.



Ingredienser:
1 näve frysta jordgubbar
1 näve frysta hallon
1 banan
apelsinjuice efter smak

Gör så här:

Jag använder en mixerstav så jag brukar köra de frysta bären tillsammans med apelsinjuice i mikron 30 sekunder. Då blir de enklare att krossa. Lägg i bananen i bitar och mixa till en slät smoothie. Klart på en minut!

små knäckemackor med cream cheese och paprika

När man vill ha något nyttigt till brunchen, och kombinationen cream cheese och paprika är underbar! Väldigt enkelt att göra och perfekt om man vill imponera med många olika rätter på brunchen. Tänk på att brödet blir mjukt om det får stå och vänta alltför länge, så servera med en gång!



Du behöver:
knäckebröd
naturell cream cheese
röd paprika

Gör så här:
Bryt knäckebrödet i små munsbitar, bre rikligt med cream cheese och lägg på två paprikabitar. Klart!

fruktsallad med vispad äggvita

När jag var i Turkiet fick vi på hotellet vispad, sockrad äggvita till frukten istället för grädde. Inte alls lika mäktigt men väldigt väldigt gott. Det är som fruktsallad med maräng - fast den enkla versionen! Vem som helst kan göra fruktsallad, det är bara att ta vad man har hemma. Såhär blev det idag.


ca 6 små glas

Du behöver:
Fruktsallad
1 blodapelsin
1 banan
1 äpple
1 näve fryst mango i bitar
1/2 lime

Äggvita
2 äggvitor
4 msk socker

Gör så här:
Skär upp frukten och pressa över limen. Lägg över i glas.

Vispa upp äggvitorna med en elvisp och tillsätt sockret en matsked i taget. När den är tillräckligt fluffig, skeda den över fruktsalladen. Dekorera med ett myntablad om du har och ställ fram dem. Servera dem efter en stund så att mangon har hunnit tina.


amerikanska pannkakor med blåbärssirap

Den här bilden gör verkligen inte pannkakorna rätta! Alla verkar ha sitt eget recept på amerikanska pannkakor, men det är för att ni inte har provat detta än! Härligt frasiga samtidigt som de suger åt sig lönnsirapen som en riktig svamp. Nästa gång jag gör det här ska jag ta en bättre bild, jag lovar!


ca 13 stycken

Du behöver:
Pannkakor
4 3/4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk strösocker
1 dl mjölk
1 1/4 dl filmjölk
3 ägg
50 g osaltat smör, smält

Blåbärssirap
blåbär, gärna frysta
lönnsirap

Gör så här:
Släng några nävar blåbär i en tjockbottnad kastrull och täck dem med lönnsirap. Sätt på plattan på fullt ös och låt koka tills sirapen är alldeles blå. Ta av från plattan, häll upp i passande kärl och ställ på bordet att svalna lite.

Sikta ner alla torra ingredienser till pannkakorna i en skål. Häll mjölk, filmjölk, ägg och det avsvalnade smöret i en annan skål och blanda med en ballongvisp. Vänd i de torra ingredienserna och vispa försiktigt till en tjock smet. Vispa inte mer än nödvändigt. Det ska bli en tjock smet, det gör inget om den inte är helt slät. Stek pannkakorna i lite smör på medelvärme och servera genast med sirapen.

körsbärstomater med fetaost

Körsbärstomater smakar så mycket mer än vanliga tomater så här i början av mars, dessutom är de enklare att bara halvera. Vill man ha lite sting kan man ha i rödlök, idag valde jag att inte göra det men det är en smaksak. Det är inte lönt att skriva ner några mått i detta receptet. Gör så mycket du vill. Glöm bara inte att salta på tomaterna, de smakar så mycket mer med bara en liten nypa flingsalt!



Du behöver:
körsbärstomater
riktig fetaost
ev. rödlök
olivolja
basilika
flingsalt

Gör så här:
Dela tomaterna på mitten och salta dem lite, finhacka rödlöken och blanda. Smula över fetaosten med fingrarna. Det får gärna vara lite klumpar här och var. Ringla över rikligt med olivolja så att osten suger åt sig och toppa med ett fint basilikablad.

coming up: Gossip Girl-brunch


"We Upper East Siders don't do lazy. Breakfast is brunch, and it comes with champagne, a dresscode and a hundred of our closest friends"
ur Gossip Girl

Okej. Man behöver inte belugakaviar eller hundratals anställda för att en brunch ska kännas lyxig. Det behöver faktiskt inte alls vara svårt. Känslan är så klart det viktigaste. Jag tänker mig fina glas med lite bubbel, fint upplagt, gärna uppklätt om man känner för det. När det kommer till maten ska den kännas lyxig men ändå vara enkel; inga konstiga grejer. Färst frukt och fina råvaror. Färskpressad apelsinjuice i bubbliga Mimosas. Den här menyn skriver ju sig själv! I den här kategorin kommer det snart finnas en massa härliga recept och bilder, det är jag helt säker på!

Nummer ett

Jag älskar mat. Så enkelt är det. Jag älskar mat, är intresserad, och inte bara av att äta, utan att upptäcka, experimentera, inspirera, för jag är en sådan person som blir glad i hjärtat av god mat. När jag träffar mina vänner kretsar det ofta kring mat och gärna hemma hos mig. Jag älskar plockmat och trevliga bufféer; brunch, tapas och så vidare, men även alla sorters fika och efterrätter, drinkar, snacks med mera. Jag vill med denna bloggen kunna inspirera, både mig själv och andra som kan komma att läsa den i framtiden, för, att äta är något man måste pyssla med resten av sitt liv, så man kan lika gärna tycka om det.
Och kom igen, alla älskar ju brunch!

Uppdatering: Till att börja med vill jag få ordning på bloggen, skapa kategorier, tänka ut upplägg och så vidare, så några läsare kommer jag inte försöka ragga än på ett tag. De som trots det skulle hitta hit - jag välkomnar er med öppna armar. Ha lite tålamod bara så ska ni se att detta kommer bli något bra!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0