citronpaj

Den här pajen är så frisk och god! Den krämiga, syrliga pajen passar utmärkt till vispad grädde. Dagen till ära är pajen på bilden dekorerad med ett pi-tecken av björnbär. Receptet hittade jag på coops hemsida.



Du behöver:
Pajskal
100 g smör
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker

Fyllning
3 äggulor
1 ägg
125 g smör
2 dl strösocker
3 tvättade citroner

Gör så här:
Börja med pajskalet. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda under tiden de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget och smöret och rör ihop till en deg. Tryck ut den i en form (24 cm), tänk på att trycka ut den långt upp på kanterna då den halkar ner lite. Ställ i kylen i ungefär 30 minuter.

Under tiden pajskalet står i kylen, riv skal och pressa saften ur alla citronerna. Vispa ihop dem med äggulorna och ägget, inte mycket utan bara så att det går ihop. Ställ åt sidan. Smält smöret och tillsätt sockret. Sänk temperaturen och häll i äggblandningen. Vispa ihop den och höj sakta temperaturen under omrörning så att smeten tjocknar men var försiktig! Äggen stelnar lätt och då blir det äggröra! Rör hela tiden och höj inte temperaturen för mycket. Sila sedan ner den i en skål och låt svalna lite.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut pajskalet ur kylen, nagga med en gaffel och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna lite innan citronkrämen hälls på. Låt hela pajen svalna ca 30 minuter i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåpet i några timmar, gärna över natten så att den hinner stelna helt. Dekorera med bär och servera med grädde.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0